Štúdia: Rakovina hrubého čreva Jačmeň a Chlorella GW
Úvod
Na konci roka 2020 bol v odbornom časopise The Annals of Agricultural and Environmental Medicine (AAEM) publikovaný odborný článok sumarizujúci spoločné pôsobenie Jačmeňa a Chlorelly Green Ways proti nádorovým bunkám karcinómu hrubého čreva. Týka sa výskumu, ktorý realizuje profesor Wojciech Rzeski a doktorka Marta Lemieszek v Ústave lekárskej biológie pri Inštitúte medicíny vidieka v meste Lublin v Poľsku. Ich štúdia má názov Zlepšenie chemopreventívnych vlastností extraktov z Jačmeňa GW a Chlorelly GW proti bunkám rakoviny hrubého čreva pri spoločnom použití. Prinášame vám jej stručné zhrnutie.
Abstrakt štúdie
Mladý zelený jačmeň a chlorella sú uvedené ako všeliek na množstvo porúch vrátane cukrovky, kardiovaskulárnych ochorení, infekcií a hypercholesterolémie. Objavili sa prvé správy predstavujúce protirakovinové vlastnosti týchto produktov. Táto štúdia je pokusom rozšíriť tieto znalosti s osobitným dôrazom na možnosť využitia mladého zeleného jačmeňa, chlorelly a ich kombinácie pri chemoprevencii rakoviny hrubého čreva.
Materiály a metódy
Skúmali sa extrakty mladého zeleného jačmeňa (YB) a chlorelly (CH) a tiež ich kombinácie MIX (YB + CH; 1:1). Vplyv extraktov na životaschopnosť a proliferáciu buniek ľudského epitelu hrubého čreva CCD841 CoN bol analyzovaný pomocou testov LDH a MTT. Protinádorové vlastnosti extraktov sa skúmali na bunkovej línii ľudského hrubého čreva adenokarcinómu HT-29 pomocou testov MTT a BrdU. Zmeny morfológie buniek v reakcii na extrakty sa skúmali po farbení May-Grünwald-Giemsa.
Výsledok štúdie
Extrakty použité spoločne alebo oddelene nemali vplyv na životaschopnosť a proliferáciu buniek CCD841 CoN (teda nemali negatívny vplyv na kontrolnú vzorku zdravých buniek ľudského čreva). Súčasne YB, CH a MIX inhibovali proliferáciu buniek HT-29 spôsobom závislým od dávky (teda znižovali množenie nádorových buniek). Ďalej zmeny v morfológii buniek HT-29 ošetrených YB, CH a MIX naznačujú indukciu nekrózy (teda začatie riadeného zániku nádorových buniek). Uskutočnené štúdie tiež odhalili, že MIX vyvolal silnejší antiproliferatívny účinok než ich jednotlivé zložky; objavené vylepšenie protinádorových vlastností však bolo slabšie než súčet účinkov YB a CH vytvárajúcich MIX.
Závery štúdie
Štúdia preukazuje výborné chemopreventívne vlastnosti extraktov mladého zeleného jačmeňa a chlorelly a ich kombinácie v in vitro modeli rakoviny hrubého čreva. Protirakovinové vlastnosti skúmaných extraktov boli po kombinácii významne zvýšené, a to bez toho, aby sa zvýšila ich toxicita voči normálnym bunkám.
Lemieszek MK, Rzeski W. Enhancement of chemopreventive properties of young green barley and chlorella extracts used together against colon cancer cells. Ann Agric Environ Med. 2020;27(4):591–598. doi:10.26444/aaem/130555.
O autoroch štúdie
Prof. dr hab. n. biol. Wojciech Rzeski
Absolvent Univerzity Márie Curie-Skłodowskej v Lubline, teraz pracuje v Ústave virológie a imunológie UMCS a v Ústave lekárskej biológie IMV v Lubline. Jeho primárny vedecký záujem sa sústreďuje predovšetkým na určenie biologickej aktivity (t. j. protinádorového, imunomodulačného, neuroprotektívneho pôsobenia) syntetických látok a látok prírodného pôvodu v modelovom výskume in vitro. Výsledok jeho vedeckej činnosti tvorí vyše 100 experimentálnych prác, niekoľko patentov a mnoho konferenčných príspevkov z oblasti lekárskej biológie.
Dr. n. o zdr. Marta Lemieszek
Absolventka Univerzity Márie Curie-Skłodowskej v Lubline. V súčasnosti pracuje v Ústave lekárskej biológie Inštitútu medicíny vidieka v Lubline. Hlavnou oblasťou jej vedeckej činnosti je hodnotenie chemopreventívnych, neuroprotektívnych a imunomodulačných vlastností látok prírodného pôvodu a identifikácia molekulárnych mechanizmov ich pôsobenia v bunkách. Okrem toho sa zaoberá realizáciou výskumných modelov in vitro a in vivo. Je autorkou 45 publikácií uverejnených v Master Journal List a 30 príspevkov z medzinárodných konferencií.
Referencie:
1.
Bray F, Ferlay J, Soerjomataram I, Siegel RL, Torre LA, Jemal A. Global cancer statistics 2018: GLOBOCAN estimates of incidence and mortality worldwide for 36 cancers in 185 countries. CA Cancer J Clin. 2018; 68(6): 394–424.
Panahi Y, Darvishi B, Jowzi N, Beiraghdar F, Sahebkar A. Chlorella vulgaris: a multifunctional dietary supplement with diverse medicinal properties. Curr Pharm Des. 2016; 22(2): 164–173.
Kawka K, Lemieszek MK, Rzeski W. Chemopreventive properties of young green barley extracts in in vitro model of colon cancer. Ann Agric Environ Med. 2019; 26(1): 174–181.
Czerwonka A, Kawka K, Cykier K, Lemieszek MK, Rzeski W. Evaluation of anticancer activity of water and juice extracts of young Hordeum vulgare in human cancer cell lines HT-29 and A549. Ann Agric Environ Med. 2017; 24(2): 345–349.
Kubatka P, Kello M, Kajo K, Kruzliak P, Výbohová D, Šmejkal K, et al. Young barley indicates antitumor effects in experimental breast cancer in vivo and in vitro. Nutr Cancer. 2016; 68(4): 611–621.
Robles-Escajeda E, Lerma D, Nyakeriga AM, Ross JA, Kirken RA, Aguilera RJ, et al. Searching in mother nature for anti-cancer activity: antiproliferate and pro-apoptic effect elicited by green barley on leukemia/lymphoma cells. PLOS 2013; 8(9): 1–18.
Kanauchi O, Mitsuyama K, Andoh A, Iwanaga T. Modulation of intestinal environment by prebiotic germinated barley foodstuff prevents chemo-induced colonic carcinogenesis in rats. Oncol Rep. 2008; 20(4): 793–801.
Zhang J, Liu L, Ren Y, Chen F. Characterization of exopolysaccharides produced by microalgae with antitumor activity on human colon cancer cells. Int J Biol Macromol. 2019; 128: 761–767.
Kubatka P, Kapinová A, Kružliak P, Kello M, Výbohová D, Kajo K, et al. Antineoplastic effects of Chlorella pyrenoidosa in the breast cancer model. Nutrition. 2015; 31(4): 560–569.
Kyadari M, Fatma T, Azad R, Velpandian T. Evaluation of antiangiogenic and antiproliferative potential of the organic extract of green algae Chlorella pyrenoidosa. Indian J Pharmacol. 2013; 45(6): 569–574.
Nunes LM, Robles-Escajeda E, Santiago-Vazquez Y, Ortega NM, Lema C, Muro A, et al. The gender of cell lines matters when screening for novel anti-cancer drugs. AAPS J. 2014;16(4):872–874.
Hulst M, van der Weide R, Hoekman A, van Krimpen M. Transcriptional response of cultured porcine intestinal epithelial cells to micro algae extracts in the presence and absence of enterotoxigenic Escherichia coli. Genes Nutr. 2019; 14: 8.
Madhujith T, Shahidi F. Antioxidative and antiproliferative properties of selected barley (Hordeum vulgarae L.) cultivars and their potential for inhibition of low-density lipoprotein (LDL) cholesterol oxidation. J Agric Food Chem. 2007; 55(13): 5018–5024.
Cha KH, Song Yi Koo, Dong-Un Lee. Antiproliferative effects of carotenoids extracted from Chlorella ellipsoidea and Chlorella vulgarison human colon cancer cells. J Agric Food Chem. 2008;56(22): 10521–10526.
Yao F, Zhang JY, Xiao X, Dong Y, Zhou XH. Antitumor activities and apoptosis-regulated mechanisms of fermented barley extract in the transplantation tumor model of human HT-29 cells in nude mice. Biomed Environ Sci. 2017; 30(1): 10–21.
Áno, aj my používamé súbory cookies. Pomáhajú nám pri tvorení lepšieho zážitku z prezerania stránky. Potrebujeme k tomu Váš súhlas.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.