Autor: Ján Wlachovský
ČO JE TO CHLORELLA
-Andrea Wlachovská
Chlorella sa nevyvyšuje nad karfiol alebo nad brokolicu, ale zastupuje ich v prípade, že na tvojom tanieri chýbajú, alebo nie sú v ideálnej kondícii a kvalite.
Chlorella vstupuje do výživových medzier nášho „rýchleho stravovacieho štýlu“.
Jej životaschopnosť a odolnosť voči nástrahám sveta dokazuje tým, že existuje už niekoľko desiatok tisíc rokov a túto životaschopnosť rada odovzdá aj tebe.
Chlorella je sladkovodná jednobunková riasa. Je to malinká mikroskopická bunka o niečo menšia než červená krvinka. Patrí medzi najjednoduchšie formy života, na ktorej závisia formy vyššie a zložitejšie.
Je lepšie o nej uvažovať ako o „niekom“, než o „niečom“. Jej nutričné látky nevznikli ako výživné nástroje pre teba, ale vznikli pre ňu samotnú.
Ona nie je súčtom živín, ale zázračným organizmom. Svojho psa tiež nevnímaš ako súčet kostí, zubov a labiek. Takisto chlorella je ambicióznym, radostným a živatoschopným organizmom, ktorý robí všetko pre svoj (a tvoj) lepší zajtrajšok!
Prvýkrát objavil chlorellu Martinus Beijernick a jeho tím holandských vedcov v roku 1890. Chlapci ešte netušili, ako pre svet významný organizmus objavili.
Na začiatku 20. storočia sa zistilo, že obsahuje 60% bielkovín a svet (hlavne Japonsko) ju začalo skúmať najskôr ako potravinový zdroj.
Od roku 1960 začala byť skúmaná ako doplnková „liečivá“ potravina. Je o nej urobených viac štúdií než na mnohé známe potraviny. V Japonsku je aj dnes najpopulárnejším doplnkom výživy. Japonec spotrebuje denne viac chlorelly, ako Američan vitamínu C – čo je v USA najpopulárnejší doplnok.
Druhá svetová vojna skončila pre Japonsko tragickým jadrovým pokusom a krajina potrebovala pomôcť s následkami rádioaktivity. Vtedy sa ukázala, že nie je dobrou len potravinou, ale i skvelým liekom.
Chlorella sa pozrela aj do kozmu. Skúmali ju vedci po celom svete. Taktiež ruso – československí kozmonauti ju brali do vesmíru ako potenciálny zdroj výživy na dlhých letoch. Bola skoro na každej lodi a vesmírnej stanici.
Chlorella sa nepreslávila vďaka marketingu, ale pretože funguje. Jej trh rastie pomaly, ale neustále. Sú dva hlavné dôvody, prečo si o nej doteraz možno nepočul:
.
Chlorella, aby správne fungovala, musí byť kvalitná a 100% čistá. Vypestovaná na slnku, vzduchu a v čistom prostredí.
Chlorella na seba nevratne viaže chémiu, toxíny a ťažké kovy. Čiže pokiaľ nerástla a nebola skladovaná v dokonale čistom prostredí, chlorella nasaje nečistoty z prostredia, v ktorom rastie. Taká chlorella má už „plné smetné sudy“ a v tele ti veľa roboty nespraví.
S nepreverenou chlorellou riskuješ, že si do tela prinesieš nádielku ťažkých kovov a ďalších lahôdok.
Prvá fáza pestovania chlorelly prebieha v špecializovaných podmienkach v laboratóriu. Je totiž absolútne kľúčové vypestovať úplne čistú chlorellu bez prímesí či nečistôt. Po siedmich dňoch prebieha kontrola čistoty a životaschopnosti a ide vonku na slnko.
V čistých vodných nádržiach sa denne kontroluje čistota a analýza kondície riasy. Pri naplnení nádrže sa presúva do väčšej, aby sa ďalej množila. Kŕmi sa organickým substrátom, ktorý slúži ako jej prirodzené krmivo.
Približne po siedmich týždňoch nastáva čas zberu. V nádrží je 95-98% vody, čiže len malú časť tvorí samotná chlorella. Tá sa vyfiltruje a „vyžmýka“.
Potom sa otvorí cesta k patentovanej sprejovej sušičke (metóda STEAM). Tá okrem samotného usušenia zaistí aj dezintegráciu (narušenie) veľmi pevnej a masívnej bunkovej steny buniek chlorelly. Dezintegrácia bunkovej steny je dôležitá pre vstrebateľnosť živín.
Tabletovanie prebieha dvojstupňovo a zaisťuje nielen dobrú pevnosť a kompaktnosť tabliet, ale aj ich veľmi hladký povrch. Vďaka tomu na tabletkách nezostávajú v domácich podmienkach nečistoty či mikroorganizmy.
Na tabletovanie sa nesmú používať chemické ani technologické aditíva.
Kvalitná Chlorella potrebuje byť vypestovaná v čistom prostredí za prítomnosti slnečného žiarenia.
Kvalitne spracovaná Chlorella má naštrbenú bunkovú stenu. To sa dosiahne modernou naparovacou technológiou STEAM.
Bežný spotrebiteľ bohužiaľ nemáš šancu. Pokiaľ sa ti teda nechce behať po laboratóriách a testovať rôzne vzorky.
Z toho, čo nám píšu zákazníci vieme, že chlorella z lekární, drogérií a náhodných e-shopov sú takmer vždy vyhodené peniaze. Takéto chlorelly neodporúčame jesť tebe a už vôbec nie tehotným, dojčiacim ženám a ťažko chorým pacientom.
Predstav si, že chodíš do fitka, ale robíš stále ten istý izolovaný cvik. Je to dobrý nápad? Možno získaš silu, alebo vytrvalosť v jednom smere, ale zároveň si pravdepodobne zničíš chrbát. Tak nejak fungujú izolované vitamíny v tvojom tele. Dobre sa propagujú, dobre sa na nich zarába, ale tak dobre zas nefungujú.
Na chlorellu bolo urobených mnoho štúdií, kde sa o nej hovoria skvelé veci. Jej celkový prínos je ale ďaleko väčší, ako naznačujú jednotlivé štúdie, ktorých uhol pohľadu bol zúžený na ten jeden daný účinok.
Jej prínos je väčší vďaka synergii účinkov. Túto synergiu všetkých prvkov vedec-špecialista nevie celkom uchopiť, pretože je to za jeho horizontom videnia.
Podobne ako vo výžive je to aj v hokeji. Špecialista skúma streleckú techniku Pavla Demitru, ale neskúma kompaktnosť jeho hokejového tímu. Divákov zaujímajú hlavne góly. Gólostrelci sú vždy slávnejší a lepšie zaplatení, ako nahrávači. Ale rovnako dôležitý je každý hráč, nahrávač a aj obranca.
Rovnako rozdielna je aj mediálna pozornosť (plat) venovaná „útočným“ a „obranným“ nutričným látkam. Kto je dôležitejší? Vitamín C?, alebo záložník „rutin“, ktorý mu na góly nahráva?
Kto je Pavol Demitra bez tímu. Vyhrávajú tímy a nie jednotlivci. Tak isto je to v nutričnom svete a zdravé látky v chlorelle sú tímoví hráči. Chlorella je nutrične neporaziteľným družstvom stmeleným desiatkami tisícov rokov.
Dovolil by si si nejakú z jej látok vylúčiť? Posadiť ju na lavičku, aby nehrala? Určite by si nenechal sedieť taký beta-karotén, veď sa o ňom napísalo tak veľa dobrého.
A čo ďalšie karotenoidy, o ktorých médiá zatiaľ relatívne mlčia, aby zákazníkov nerušili z doposiaľ kvetnúceho obchodu s beta-karoténom.
Si uchlácholený tým, že si ráno v pilulke dáš 5-15 mg dennej doporučenej dávky beta-karoténu? A čo doporučených 2 mg alfa-karotenu, 2 mg luteinu, 5 mg lykopenu a 100 mcg zeaxanthinu? Veď aj to sú silné antioxidanty, ktoré chránia oči.
Sú menej dôležité ako beta-karotén? Sú iba menej mediálne známe a preto mysli na to, že pri jedení izolovaného beta-karoténu opomínaš 400 jeho ďalších parťákov.
Výberové konania pre najlepších nutričných útočníkov sú naivné. Jediné výberové konania, ktoré majú zmysel sú zamerané na hľadanie ideálnych nutričných zdrojov!
Víťazstvo je multispektrálny výsledok.
Návšteva, ktorá ti domov prinesie dobrú energiu, náladu a plné tašky nákupu.
Umyje po sebe riady, včas odíde a smeti si berie so sebou.
Tak sa v tvojom tele správa chlorella.
Zásluhou sporopolleinu má chlorella schopnosť NEVRATNE viazať ťažké kovy.
Takisto vie viazať aj chémiu a toxíny. Štúdia zistila, že dokáže vyviazať dioxíny dokonca z materského mlieka a z plodu matky. Čiže pre dojčiace a tehotné ženy je nielen bezpečná, ale priam vhodná.
Chlorella ich ťažké kovy, chémiu a toxíny vyviazať z krvi, z tkanív, aj tých mozgových. (Ťažké kovy sú spojené s neurodegeneratívnymi ochoreniami a mnoho ďalšími problémami.)
Pokiaľ chceme od tela aby fungovalo, musíme mu v prvom rade upratať. Platí to rovnako pre špinavú kuchyňu, stavenisko, alebo organizmus plný toxínov a ťažkých kovov.
Väčšina Slovákov má črevá v podobnom stave, v akom sú slovenské cesty. Hovorí o tom aj fakt, že ako krajina držíme prvú priečku v rakovine hrubého čreva.
Chlorella – to sú japonskí cestári pre naše črevá.
Vláknina chlorelly črevá krásne vyčistí mechanicky, jej chlorofyl zahojí zápaly a trhliny, prebiotiká nakŕmia tie správne baktérie. Je to kompletný servis pre tvoj tráviaci trakt.
Prebiotiká nakŕmia tie správne črevné baktérie. Tie, ktoré tam chceš mať. Tie, ktoré sa starajú o tvoju imunitu, dobrú náladu, zharmonizované hormóny a kvalitné trávenie.
Svoje črevá si predstav ako záhradku. Keď budeš zalievať tie správne baktérie, oni sa rozmnožia a potlačia „burinu“, ktorá spôsobuje množtvo problémov. Počnúc tvojou nekonečnou chuťou na sladkosti až po nefunkčnú imunitu, kožné problémy, energiu, kvasinky, nadúvanie, hormóny,…
Mať zdravú črevnú mikroflóru je esenciálne pre pohodlné fungovanie v ľudskom tele.
Antioxidanty nás chránia proti UV žiareniu a voľným radikálom.
Voľný radikál je ako hladný školák bez desiaty. Preto kradne desiatu slabším spolužiakom, ktorí zase kradnú ďalej.
Školák bez desiaty už neplní funkciu školáka, ale stane sa z neho násilník hladný po desiate. Tento kruh krádeži a nespokojnosti pokračuje, kým nenarazia na niekoho s dvoma desiatami – na antioxidant.
Zistilo sa však, že na prvý pohľad bezpečné syntetické a izolované antioxidanty v tele spôsobujú viac problémov ako úžitku.
Pri antioxidantoch je dôležitá súhra všetkých zložiek. Samostatné antioxidanty ako vitamín C, E, beta-karoten, glutation, selen, zinok sú iba osamotené hudobné noty.
Pre správnu ochranu proti UV žiareniu a voľným radikálom (oxidačnému stresu) potrebujeme kompletný orchester. Celú symfóniu antoxidantov.
Kto je na tomto svete najväčší expert na problematiku oxidačného stresu?
Najväčší expert na kyslík?
Červené krvinky, pretože ho prenášajú a Chlorella, pretože ho tvorí.
Kyslé prostredie je ideálnym prostredím pre rozvoj zápalov, kvasiniek, zubných kazov, baktérií, rakoviny…
Zozásadnením prostredia vytváraš v tele podmienky, ktoré spomínaným potvorám nevyhovujú.
Keď budeš 2 dni svoje rastliny polievať Coca-Colou, ktorá má pH kyslé, do dvoch dní zomrú.
Tvoje dieťa po Coca-Cole nezomrie, ale odnesú si to v prvom rade jeho zuby.
Na kyslosť telo reaguje tým, že si požičia zásaditosť(vápnik) z miest, kde to nie je životne dôležité – kosti, zuby.
Všetko, s čím chlorella príde do styku hojí, lieči a vyrovnáva tam pH.
Počnúc ústami, kde sa vďaka vyrovnanejšiemu pH tvorí menej herpesov, áft a zubných kazov. Baktérie spôsobujúce zubné kazy nemajú radi zásadité prostredie a tak sa množia menej.
Efekt zásadotvornosti pokračuje celým telom až po konečník.
V zásaditom prostredí sa lepšie vstrebáva cukor, čo pomáha cukrovkárom a predchádzaniu cukrovky.
Chlorofyl je jedna z najhojivejších látok na Zemi. Používa sa na hojenie rán, popálenín, bráni zápalom, infekciám. Má podobnú chemickú štruktúru ako hemoglobín, zlepšuje krvný obraz.
Chlorofyl je kondenzátor slnečnej energie. Je to v podstate koncentrované slnečné svetlo a jeho energia.
Vďaka chlorofylu dochádza k lepšiemu prenosu kyslíka, čo zvyšuje výkon a bráni infekčnému prostrediu.
Chlorofyl sa vo veľkom používal aj v zdravotníctve, kým ho veda nenahradila umelým chlorofylinom.
Spermidín je látka, ktorá má anti-aging efekt (omladzovanie organizmu).
Štúdie dokázali, že konzumácia spermidínu spomaluje krátenie telomér. Teloméry sú ako presýpacie hodiny nášho života, keď sa skrátia úplne, zomierame.
Spermidín vďaka autofágii tento proces spomaluje a ľudia konzumujúci spermidín sa dožívajú priemerne o 5 rokov viac.
Chlorella obsahuje prírodné antibiotikum Chlorelín.
V praxi to znamená, že v prípade potreby si môžeme zvýšiť dávku Chlorelly na 3×30 tabliet denne – čo bude mať antibiotický efekt.
Aj vďaka Chlorelle sa v mojej rodine klasické antibiotiká neukázali za posledných 20 rokov.
Choroba neprepukne vôbec, alebo je jej priebeh rýchlejší.
Nie všetky chlorelly sú vhodné pre každého. Chlorella, aby bola bezpečná a aby správne fungovala, musí byť kvalitná a 100% čistá. Vypestovaná na slnku, vzduchu, v čistom prostredí.
Chlorella na seba nevratne viaže chémiu, toxíny a ťažké kovy. Čiže pokiaľ nerástla a nebola skladovaná v dokonale čistom prostredí, chlorella nasaje nečistoty z prostredia v ktorom rastie. Taká chlorella má už „plné smetné sudy“ a v tele ti veľa roboty nespraví.
S nepreverenou chlorellou riskuješ.
Všetko, čo píšem ďalej platí pre 100% čistú, kvalitnú a preverenú chlorellu.
Problém s počatím má viacero príčin a chlorella s jačmeňom nevyriešia všetky. Nespomalia tvoje životné tempo ani nenájdu ideálneho otca pre tvoje dieťa. Ale určite vyriešia komplexne a zodpovedne otázku výživy teba ako budúcej mamičky. Takisto telo prečistia a pripravia priestor pre tvorbu nového života.
Niekedy stačí naozaj málo, aby sa dlhé čakanie skončilo. Niekedy to trvá dlhšie a niekedy sa to nepodarí. Ale „zelených“ detí behá po Slovensku naozaj dosť. Prvé zelené dievčatko bude mať v auguste 2024 17 rokov.
Jej maminka veľakrát od odborníkov počula, že v živote dieťa mať nebude.
Pokiaľ je kvalitná.
Mýtus, že chlorella by sa v tehotenstve nemala jesť je rozliaty po internete, ale je to skutočne iba mýtus. Vychádza z nedostatočnej vedomosti o tom, ako chlorella naozaj funguje.
Zelené potraviny znižujú prechod chemikálií cez placentu a materské mlieko do tela dieťaťa a efektívne odvádzajú škodliviny z tela matky stolicou. Poškodenie dieťatka nie je možné.
Naopak, kvalitná chlorella s jačmeňom sú pre ženu a dieťatko veľkým prínosom.
Začať je vhodné v ktorejkoľvek fáze tehotenstva, ideálne ešte pred otehotnením.
Chlorella vie veľmi účinne zrovnať „prešlapy a nedostatky“, ktorých sa v stravovaní dopúšťame. Pri deťoch je to obzvlášť užitočné, hlavne pokiaľ je problém do nich dostať zeleninu a držať ich od sladkostí.
Deti, ktoré ešte na cukor neboli naučené, nemávajú s chlorellou žiadny problém. Skôr či neskôr sa k tomu sladkému ale dostanú.
Čo dostane dieťa v škole, alebo škôlke sa ustriehnuť vždy nedá. Čo ale zostáva v tvojich rukách je to, že sa ráno vypije jačmeň a spapá hrsť chlorelly.
Potom si môžeš vydýchnuť, že jeho telo dostalo bioaktívne a vstrebateľné živiny, že sa zároveň čistí od babkiných prehreškov a meninových cukríkov zo škôlky.
Ušetríš si tým kopec návštev lekára, antibiotík a ďalších radostí. Zdravý črevný mikrobióm sa odvďačí pevnou imunitou, kožou bez ekzémov, bez alergií a stabilnejšou náladou.
Ktorý teeneger nerieši akné, nechty, vlasy, krásu, psychickú pohodu a hormóny. Tak pri tomto všetkom hrá chlorellu skvelého pomocníka, vďaka tomu, že vie urobiť v črevách poriadok a že dodáva telu vstrebateľné minerály a vitamíny.
Máš doma vegetariána? Každý ti povie, že mu bude chýbať B12. To neplatí, ak bude jesť chlorellu, pretože v nej sa ho nachádza dosť a dokonca vo vstrebateľnej forme.
Bonus je, že v tejto kritickej dobe má tvoj puberťiak čisté chuťové poháriky a zdravý mikrobióm, ktorý ho bude intuitívne viesť ku zdravším voľbám v stravovaní a pití. A keď už k tomu príde, chlorella je skvelý protipól k redbullu a čipsom.
Štúdie ukazujú, že chlorella zvyšuje výkon a znižuje dobu regenerácie. Potvrdzujú to aj naše osobné skúsenosti a zdravé kĺby kamarátok – profesionálnych gymnastiek.
Chlorellu v dospelosti vnímam pomaly ako člena rodiny, niekoho na koho sa môžem spoľahnúť. Keď som zdravý, udržuje ma v dobrej nálade a pohode. Keď sa vyskytne choroba, zvýšim dávky a nemusím riešiť nič iné. To isté robí s celou rodinou od miminka po babku. Spoľahlivá parťáčka, ktorá sa stará o všetkých.
V prípade akútnej, alebo chronickej choroby chlorella nefunguje ako liek.
Chlorella hrá vyššiu hru, na telo pôsobí komplexne, dodá mu to čo potrebuje, vyťahá to čo tam nemá byť. Imunitný systém sa naštartuje a telo sa tak má možnosť uzdraviť samé.
Väčšina ľudí nad 60 rokov užíva lieky s vedľajšími účinkami. Výživné jedlo ako zelenina začína byť horšie stráviteľná, čiže aj príjem nutričných látok a výživa pre črevný mikrobióm môže byť problém.
Chlorella upratuje po liekoch, dodá výživu a ľahko stráviteľnú vlákninu a pravidelnú stolicu. Je bežné, že pomáha s chronickými ťažkosťami a množstvo liekov sa môže zredukovať, alebo sa – popri konzultácii s lekárom – vylúčia úplne. Seniorom prináša kvalitnejší a dôstojnejší život.
ÚČINKY CHLORELLY
-doktorka Michaela Barkociová
Choroba nie je stav, choroba je proces. Lieky vo väčšine prípadov riešia výsledky a dôsledky tohoto procesu. Chlorella zasahuje do samotného procesu.
Princíp je jednoduchý:
Môžeme si to ukázať na rakovine. Každá bunka nášho tela má svoje potreby a poslanie, tak ako my ľudia. Ak tieto potreby nie sú uspokojené, začnú sa bunky hnevať.
Niektoré bunky sa ako nepolepšiteľné už narodia, s nimi si ale náš organizmus poradí tak ako fungujúca spoločnosť so zločincami. Keď ale v tele vytvoríme podmienky doslova neznesiteľné, tak na bunkovej úrovni nastane celoštátny prevrat , čiže rakovina.
Chlorella do procesu rakoviny vstupuje následovne:
.
Živiny sa v črevách vstrebávajú do tela pomocou prospešných črevných baktérií. To oni to jedlo trávia a následne putuje ďalej do tela. Chlorella náš tráviaci trakt vyčistí, zahojí a nakŕmi správne črevné baktérie. Každá paprika, každý banán má potom v našom tele väčší úžitok, pretože sa strávi efektívnejšie. Bez efektívneho trávenia produkujeme nutrične akurát tak nutrične bohatú stolicu.
Neexistuje telesný systém, orgán, tkanivo a bunka, ktorá by nemala úžitok z vyčistenia a uzdravenia sedem metrov dlhého tráviaceho traktu.
Baktérie v našich črevách ovplyvňujú našu náladu, chuť do života, imunitu a veľa ďalších vecí. To, že črevá a mozog sú úzko prepojené, už konečne priznali aj doktori.
Mať zdravý mikrobióm nielen v črevách je jedna z najdôležitejších vecí k pohodovému životu.
Keď začneš jesť zelené potraviny, najskôr sa v tele riešia veci, ktoré „horia“ (akútne problémy, zápaly, detox, nutričné deficity,…) Keď sa všetko dá na poriadok, začnú prichádzať príjemné prekvapenia.
Je to luxus, keď ti partnerka povie „Tvoja koža vonia!“ … „A čím?“ … „No.. tebou! tak prirodzene “ . Neprestaneš sa potiť, ale ten pot nesmrdí tak toxicky, proste je to v pohode.
Keď ide niekto po tebe na záchod, už nebude potrebovať plynovú masku. A čo sa týka ostatných telesných tekutín… ak si si myslel, že ananás robí divy, tak si počkaj, čo s chuťou spraví chlorella po tom, ako ťa prečistí.
Ženy, ktoré zaradili chlorellu do svojej životosprávy hlásia pevnejšie nechty a kvalitné vlasy. Platí to aj pre pánov smozrejme.
Páni záse hlásia dobré správy zo spálne. Lepšia cirkulácia urobí svoje.
Keď je v tele príliš veľa chémie a telo nestíha upratovať, odloží tie toxíny tam, kde to najmenej bolí. Jedno z takých miest sú aj vlasové vačky/folikuly. Keď je vlasový vačok plný chémie, nevládze udržať vlas a ten vypadáva. Chlorella z tvojho tela tie toxíny a chémiu vyviaže, vlasové vačky môžu držať vlasy a tie prestanú vypadávať.
Ženy, ktoré konzumujú zelené potraviny hlásia hustejšie vlasy a pevnejšie nechty.
Stav kože je indikátorom telesného zdravia. Tvoja koža je odrazom stavu tvojho vnútra. Chlorella s Jačmeňom vyživuje a čistí tvoje vnútorné prostredie. Keď sa vyčistíš zvnútra, budeš mať čistú aj kožu.
Akné prestáva mať dôvod existovať.
Zo skúseností vieme, že jedenie zelených potravín pomáha aj pri psoriáze, atopickom ekzéme, seborei,…
Vďaka karotenoidom sa začneš opaľovať do hneda a zároveň bude tvoja koža odolnejšia voči spáleniu.
Ja osobne (Yano) som bol ako blonďák na slnku vždy biely, alebo červený. Do toho ma vždy potešila alergická reakcia na slnko. Dovolenky boli „radosť“
Potom ako do našej rodiny prišli zelené potraviny, moja koža začala so slnkom spolupracovať a nie bojovať.
Naša rodina nepoužila slnečný krém asi 19 rokov. Všetci sme už v marci hnedší ako väčšina populácie. Genetikou to nie je. Pred tým to tak nebolo, aspoň u mňa nie.
Máme žlté dlane a chodidlá – to sú zásoby karotenoidov, ktoré telo pri nadbytku ukladá do kože a využijú sa v prípade potreby – slnko/choroba,…
Chlorella je jedným z najbohatších zdrojov chlorofylu na planéte.
Chlorofyl má silné protizápalové účinky a hasí všetko, čo mu príde do cesty.
Pomáha pri bolesti hrdla, dutín, zubov, močové cesty, kĺby, karpálny tunel, skryté zápaly, ženské problémy, spálená koža zo slnka, zápaly v črevách.
V minulosti bolo oddelenie popálenín v nemocniciach od chlorofylu celé zelené. Potom ho vystriedala nie tak účinná, ale obchodne zaujímavejšia umelá náhrada.
V tomto bode hrá dôležitú úlohu zásadotvornosť Chlorelly, chlorofyl a taktiež chlorelín (prírodné antibiotikum). Dievčatá a ženy, ktoré zaradili do svojho života zelené potraviny hlásia zlepšie hormonálnej rovnováhy, menej bolestivé menštruácie.
Tvoj hormonálny systém je značne ovplyvnený stavom tvojho črevného mikrobiómu, takže keď sa uprace jedno, má to pozitívny vplyv aj na to druhé.
Kvasinky, výtoky, chlamýdie – všade je chlorella veľkým pomocníkom. Harmóniu v tejto oblasti dosiahneš rýchlejšie, keď chlorellu použiješ aj lokálne.
Muži uvádzajú, že im jedenie zelených potravín pomohlo s potenciou.
Alergia je prehnaná reakcia tela na vonkajší impulz.
Prídeš domov z práce, si unavená a hladn. Doma bordel, partner, ktorý nič nerobí, deti neposlúchajú. Budeš trochu podráždená? Tak isto vie byť podráždené aj tvoje telo, keď nemá výživu a keď má vnútri príliš veľa bordelu.
Ľudia, ktorí začali konzumovať zelené potraviny neočakávali, že by im to pomohlo s alergiami. Veď tie su predsa na celý život.
Stáva sa, že zostali príjemne prekvapení.
Chlorella vyživí a vyčistí telo a tým výrazne pomáha zvýšiť šancu na otehotnenie v prípadoch, keď sa nedarí.
Žien, ktorým bolo doktormi povedané: „Vy nikdy nebudete mať deti!“ poznáme viac a ich deti radostne behajú po tejto zemi.
Zelené potraviny odporúčam zaradiť do jedálnička aj tvojmu partnerovi. Pretože keď sa stretnú dve vyživené a čisté telá, do takého prostredia by sa chcelo narodiť aj tebe.
Jačmeň a Chlorella sú obrovským pomocníkom pre ženy počas tehotenstva aj po ňom.
Ženy, ktoré zažili tehotenstvo bez a so zelenými potravinami, to jednoznačne potvrdzujú.
Pokiaľ si si niekde prečítala, že chlorella nie je vhodná pre tehotné ženy, nie je to pravda. Určite nie pre čistú Chlorellu, ako Green Ways je. Odporúčajú ju lekárky a stovky štastných mamičiek konzumentiek.
Pre svoje bábo chceš určite to najlepšie, vrátane materského mlieka. Prirodzene je jeho kvalita ovplyvnená tým, ako sa stravuješ. Tvoje telo vytvára mlieko z toho, čo zješ a to sa premení na živiny pre tvoje dieťa.
Chlorella nielenže podporuje tvorbu materského mlieka. Okrem kvantity výrazne zlepšuje a jeho kvalitu.
Regenerácia po zraneniach a chorobách je rýchlejšia. Je to logické, keď telu dodáš správny materiál, nástroje aj robotníkov, vie sa rýchlejšie dať dokopy.
Ľudský organizmus je schopný vylúčiť nadbytočný cholesterol z tela iba vo forme žlčových kyselín. Tie sa vylučujú do čriev, kde pomáhajú tráviť tuky, aby sa väčšina z nich potom vstrebala naspäť do pečene a recyklovala. Veľké množstvo vlákniny, ktoré chlorella obsahuje (podľa rôznych odhadov medzi 3 až 11 % suchej hmotnosti), viaže žlčové kyseliny na svoj povrch a odvádza ich tak vo zvýšenej miere stolicou. Na vytvorenie nových žlčových kyselín sa použije zásoba cholesterolu v pečeni, čím dochádza k zníženiu zásob cholesterolu v organizme. Miera, s akou chlorella znižuje cholesterol, je však oveľa väčšia, než by zodpovedalo obsahu vlákniny. V roku 2007 sa zistilo, prečo tomu tak je (Shibata, 2007).
Je dokázané, že Chlorella nielen pomáha znižovať vysoký tlak, ale môže obmedziť aj výskyt komplikácií spojených s vysokým tlakom, najmä krvácavých cievnych mozgových príhod (Sansawa, 2006), a výrazne tak predĺžiť dĺžku života. V riase sa podarilo izolovať skupinu látok, ktoré sa podieľajú na regulácii tlaku krvi (Suetsuna, 2001; Sansawa, 2006). Ide o látky s rovnakým mechanizmom účinku, aký dnes majú bežné lieky na vysoký tlak, tzv. ACE inhibítory. Patria k nimi karotenoidy (s antioxidačnými účinkami), fosfolipidy (slúžiace ako stavebný materiál pre bielkoviny cievnej steny), arginín (aminokyselina, ktorá okrem iného rozťahuje cievy) a ďalšie.
Stav tvojho črevného mikrobiómu priamo ovplyvňuje tvoju náladu. Mozog a črevá sú úzko prepojené. Už to konečne potvrdili aj lekári a vedci. Keď budú tvoje črevné baktérie v pohode, odzrkadlí sa to okrem iného aj na tvojej psychike.
Zelené potraviny pomocou tryptofanu podporujú tvorbu serotonínu (zodpovedný za pocit spokojnosti) v tvojom tele. Takisto znižujú hladinu stresového hormónu kortizolu, ktorý bráni správnemu fungovaniu imunitného systému.
Vo vyživenom a čistom tele sa cítiš príjemne a žije sa ti lepšie. Tiež máš viac energie a chuti do života. Ľahšie sa ti robia ďalšie zdravé kroky, zavádzajú nové zvyky. Máš väčšiu chuť sa hýbať. Nové výzvy, ako je npr. rodičovstvo zostanú vždy výzvami, ale ty sa do nich pustíš s elánom.
Tvoj imunitný systém dostal prostriedky a telo sa upratuje.
Konečne môže pracovať tak ako bol pôvodne naprogramovaný.
Začína riešiť všetko od podlahy. Nie vždy začína tým, čo by sa páčilo tebe, ale tým, čo je najviac potrebné. Od odolnosti voči soplíkom a kašlíkom až po vážne ochorenia.
Účinok pri rakovine sme si vysvetlili na začiatku tejto kapitoly. V skratke chlorella vytvára lepšie prostredie pre zdravé bunky, pomáha tvoriť kvalitnejšie imunitné bunky a znepríjemňuje život bunkám rakovinovým. Tak isto odvádzanie odpadu z tela je v tomto smere dôležité, aby nedochádzalo k infikovaniu zdravých buniek.
Chlorella pomáha pri problémoch so štítnou žlazou, v prípadoch ako je diabetes, artritída, astma, chudokrvnosť, impotencia, srdcovo-cievne choroby, vysoká hladina cholesterolu, obličky a problémy močovej sústavy, zápaly, metabolické poruchy, onkologické stavy, neurologické ochorenia, poruchy žliaz s vnútornou sekréciou, lymfatické poruchy, gynekologické problémy, prostata, a ďaľšie…Pri vážnych ochoreniach je treba v živote zmeniť viac vecí.
Chlorella a jačmeň dávajú telu pevný základ, o ktorý sa môže oprieť. Dajú mu pomocnú ruku, aby sa mohol začať proces uzdravovania. Telo si chce pomôcť.
Zmena stravy, prostredia, myslenia, pozitívne nastavenie, viac pohybu a zelené potraviny dokázali pohnúť aj s ťažkými ochoreniami.
Slovo nevyliečiteľné existuje len v slovníku západnej medicíny.
Z legislatívnych dôvodov a z dôvodu rizika prehltnutia je na krabičke napísané, že nie.
Pre rodičov, ktorí majú doma chlorellu Green Ways, je bežné, že ju dávajú aj svojim bábätkám.
AKO FUNGUJÚ
ZELENÉ POTRAVINY
-Andrea a Ján Wlachovský
Uvedené zloženie nie je zďaleka kompletné. Chlorella je jednobunkový organizmus – komplexný živý mikrosvet, ktorý nemôže fungovať len vďaka uvedeným látkam. Tie by nestačili.
Chlorella obsahuje stovky ďalších látok, ktoré tu uvedené nie sú. A to ešte nehovorím o látkach, ktoré človek zatiaľ neobjavil.
Toto sú len tie najznámejšie:
Áno, aj my používamé súbory cookies. Pomáhajú nám pri tvorení lepšieho zážitku z prezerania stránky. Potrebujeme k tomu Váš súhlas.