Cievy a krv

Vysoký cholesterol

Vysoký krvný tlak

Výnikajúce výsledky, Anna

Máme sa fajn, užívam a občas aj chlapci, aj malá. Bola som pred týždňom na preventívnu prehliadku a výsledky sú vraj vynikajúce. Doktorka mi vravela, že mi praje také výsledky na najbližších 40 rokov.

Čítať viac »

Upravené hodnoty, štítna žľaza, Júlia

Krvné testy mi robili pred dvomi týždňami a teda začiatkom roka som mala ešte vysoké hodnoty na štítnu žľazu a teraz je to v poriadku. Mám aj pestrecovú kúru tak si to spájam s oboma, že pomohli. Hlavne by som poukázala na to, že ak aj niekto zvracia z toho ako ja, že v menších dávkach dávať, lebo ja som sa toho najskôr zľakla, ale potom som čítala okolo toho a skúšam.

Čítať viac »

Konečne dosť železa, Zuzana

Moja maminka, 89 ide mať v novembri tohto roku, Začala piť jačmeň a jesť chlorellu. Vždy mala málo železa. Teraz má výborný krvný obraz, pred sviatkami bola u internistky a  pochválila ju. Zuzana

Čítať viac »

Srdcový a očný tlak, Nafukovanie, Močový mechúr, Dominika

Mamka /68r./ má zelený zákaI. Zelené potraviny je 3 mesiace. Ideálny očný tlak by mal byť do 19 a ona ho mávala vysoký, až 21. Po poslednej kontrole jej klesol na 16. Hneď sa lepšie cíti. Hlava ju už tak nebolí a nekrúti sa jej. Oči tiež nebolia, neslzia a nemá ich také červené. Nechodí už často na malú potrebu, Stále mala nafúknuté brucho, teraz jej kleslo. Je šťastná, stále mi ho ukazuje a chváli sa, že ho má ako za mladi. Lepšie spí a srdcový tlak sa jej tiež znížil. Pomaly sa jej všetko v tele pekne upravuje. Obidve už máme červené jazyky, mali sme ich stále žlto-biele, no fuj a teraz krásne, ako z reklamy. Dominika  

Čítať viac »

Cholesterol, potencia, Eva

Mojej kamarátke v dôchodkovom veku som povedala o zelenáčoch, ona ich s manželom začala jesť. To, že sa jej znížil cholesterol, je fajn, ale veľmi si pochvaľovala a usmievala sa, lebo manžel „na zelenom“ je výkonnejší a aj aktívnejší. Eva

Čítať viac »

Troška zeleného denne nám dala 8 rokov spoločného času, Slávik

Opatrovala som mamu po mozgovej príhode. Moja mama, generál, bývalá detská zdravotná sestra, nechcela jesť zelené potraviny. Prvýkrát vypila jačmeň a hovorila, že sa jej polepšilo a necíti už kyselinu. Potom ich  jedla pravidelne a mozgová príhoda sa 8 rokov nevrátila. Toto považujem za veľký úspech, pretože vďaka zelenáčom sme mohli stráviť ešte veľa spoločného času. Slávik

Čítať viac »

Krvný tlak, cievy

Je dokázané, že Chlorella nielen pomáha znižiť vysoký tlak, ale môže obmedziť aj výskyt komplikácií spojených s vysokým tlakom, najmä krvácavých cievnych mozgových príhod (Sansawa, 2006), a výrazne tak predĺžiť dĺžku života. V riase sa podarilo izolovať skupinu látok, ktoré sa podieľajú na regulácii tlaku krvi (Suetsuna, 2001; Sansawa, 2006). Ide o látky s rovnakým mechanizmom účinku, aký dnes majú bežné lieky na vysoký tlak, tzv. ACE inhibítory. Patria k nimi karotenoidy (s antioxidačnými účinkami), fosfolipidy (slúžiace ako stavebný materiál pre bielkoviny cievnej steny), arginín (aminokyselina, ktorá okrem iného rozťahuje cievy) a ďalšie.

Cukor v krvi

Pomáhajú pri regulácii cukru v krvi.

Pomáhajú zvýšiť účinnosť inzulínu – vlastného aj vonkajšieho.

Zásadotvornosť prispieva k lepšiemu vstrebávaniu cukru cez črevné steny.

Veľmi zjednodušene možno povedať, že Chlorella nepôsobí prostredníctvom zvýšenej tvorby, resp. uvoľňovania inzulínu, ale prostredníctvom zvýšeného odsunu glukózy do buniek (znižuje tzv. inzulínovú rezistenciu) (Cherng, 2006)

Cholesterol

Ľudský organizmus je schopný vylúčiť nadbytočný cholesterol z tela iba vo forme žlčových kyselín. Tie sa vylučujú do čriev, kde pomáhajú tráviť tuky, aby sa väčšina z nich potom vstrebala naspäť do pečene a recyklovala. Veľké množstvo vlákniny, ktoré chlorella obsahuje (podľa rôznych odhadov medzi 3 až 11 % suchej hmotnosti), viaže žlčové kyseliny na svoj povrch a odvádza ich tak vo zvýšenej miere stolicou. Na vytvorenie nových žlčových kyselín sa použije zásoba cholesterolu v pečeni, čím dochádza k zníženiu zásob cholesterolu v organizme. Miera, s akou chlorella znižuje cholesterol, je však oveľa väčšia, než by zodpovedalo obsahu vlákniny. V roku 2007 sa zistilo, prečo tomu tak je (Shibata, 2007).